torsdag den 2. februar 2023

Færdig som lærling ! 1971

 Men jeg blev væk, lærling kontrakten blev ophævet.

 Det var midt om vinteren i februar måned, den første tid gik med jeg sov længe, jeg havde  bygget et skur til mig at bo i, nede bagerst i haven. Gik så op spiste morgenmad, senere middagsmad sov så et par timer på gulvet med ryggen mod en radiator, i stuen hvor far sov på sofaen. Dejlig måde at tilbringe en hård vinter, og at være fri.

         Den gik dog ikke mere end en måned, en lokal maskinfabrik søgte arbejdsmænd/ kvinder, jeg søgte og blev antaget, en københavner havde købt Lundbys nedlagt skole, hvor han havde opstillet nogle gammel industri drejebænke i skolestuen, og nogle automatisk i den gamle gymnastiksal, han sad selv kun inde på kontoret, men havde en værkfører af den værste slags, en fedterøv og knoldesparker. Vi var en 10 -15 stykker mænd og kvinder, plus en flygtning uden arbejdstilladelser, i nappa jakke og terylene bukser samt sorte laksko, han fik vist ikke  nær så meget for det, som os dansker, men drev værkføreren og kvinderne til vanvid, ved at bruge kvindernes toilet i timevis, de ansatte var ok, når værkføreren var på kontoret, brugte vi luftpistoler og tændstikker til at skyde på hinanden med, men arbejdet var dødssygt, stikke tynde stålstænger af i små længer, alt imens hang der et stort ur, så vi kunne se hvor langsomt tiden gik, afbræk var at dreje nogle små messing skåle, men det gav messing splinter allevegne, så var det bedre at bære materiale stænger ind, sammen med hans søn Uffe, der stadig gik i skole. Det meste var til B&O fks. Pladespillers pickup arm lift.

    Men som ny hang jeg på de liftarme, små stål stykker særdeles trivielt, de skulle indimellem vaskede og vejes, for at vide hvor mange jeg lavede, da det var på Akkord, da jeg ikke rigtig vist hvordan det foregik, kom værkfører torsken farerne og overtog det, skide sur var han.  og rodede lidt med dem, gav mig et antal jeg syntes var noget højt, men som ny hvem siger ham imod, da måneden var gået, var fanden gal, fordi den  løn  jeg skulle have, var langt højere end der var liftarme.

 Kort og langt! de måtte betale mig, og til alt held bevirkede det, jeg et par dage efter blev fyret, på grund af (manglende) arbejde, de andre syntes det var synd for mig, så det synes jeg da også, først da jeg kørte hjem, var jeg glad over at det var slut. Vi fik lige også det sidste vinter sne og fygning Føj..

     Men en solskinsdag var jeg med vores forældre i Næstved for at handle, og kigge på en ny brugt Opel Kadett B, Hos GM forhandleren midt i Næstved, vi kørte hjem jeg ved ikke hvorfor far valgte at køre over Lundby over Grumløse, da der lige uden for Lundby var vejen ikke ryddet meget, så der var ikke plads til at to biler kunne mødes, og der kom Henning farerne i sin  Amazone Sport, så begge biler fik kraftigt smadret forskærme i førersiden, far bag rattet og jeg på bagsædet slap uden knubs, imens mor røg op mod handskerummet, og brækkede en overarm, kom på sygehuset fik gips på og kom så hjem igen, Morrisen blev af forsikringen totalskade, den var også lidt rusten, for pengene købte de så den besigtige Opel Kadett.

  Henning havde faktisk skylden, kørte lidt vildt, men det vidste jeg jo godt, så at give ham skylden faldt ikke let, jeg havde omgået ham en del, når der ikke var andet at lave, bla. med at lægge den motor i Amazonen, og fik derfor ture på noget mere motorcykel da de blev tilgængelige, da var jeg 14 begyndte han købe militær motorcykler  på militær aktion Nimbusser! hans far havde syede militærgrej, måske derfor de kendte til det. En dag på toppen af Bybjerg Bakken, fik han mig lokket op på en af dem, og jeg skulle så alene. køre ned forbi Bybjerg Gården og vende, det gik fint! Vendingen var det svære, jeg måtte stå af den, den  var tung som bare helvede, så væltede den over på karburator siden, så motor olien løb i indsugning, jeg fik rejst den, den gik stadig, men hold da op hvor den røg. så let                    ? buttede Herning kom spurten ned ad bakken, men jeg kom da op på den , og kørte ham i møde, det var så lidt meget motorcykel for en 14 årig, Finn var just ikke meget chauffør, før de fik Johnny, plantede han et vejtræ, midt i motorrummet på hans Opel p2 van, så den kørte ikke længer, de fik så en VW type 1, med de store varmekasser. Frygtelig vinter bil  fordi det varmesystemet var ikke i orden, det hjalp ikke meget! Han fik en 1500 transporter motor i, men omkring kom vi da, bla til nytårsaften. Hos Poul og hans kone Conni, han var blevet tjener efter maskinstation var gået ned, og den arvet gård mindste, havde så fundet Conni der også arbejde på det samme hotel i Guldborgsund. Hjemturen fra nytårsaften var i snestorm, ikke sjovt i den folkevogn, men Finn var ikke det store mekanisk geni, Konvoj Kristian måtte fks. Overtage, at lægge den 1500 i, tros han var dobbelt så gammel og halvt så høj, klarede han det med et snuptag, stadig med en tændt cerut stump i mundvigen, en anden gang gik turen til Tivoli, sammen med Henning der filme med Ullas søster Grethe, de i Amazonen! Finn havde juster bremser på folkevognen for tæt!, så de blev for varme oglåste i Greve, vi kunne så til alt held fortsætte i Volvoen, og hente den på hjemvejen, da de var kølet af. 

 Piger var der da, bla. Ved fks. Fester, eller nogen nytilflyttede på  Fredes gamle stråtækt 4 længe gård, den og en naboejendom var blevet købt af en bonde fra Roskilde! Sellebjerg, han lagde markerne sammen, lejede den gamle gård ud, og boede på den anden, der lå på den anden side af os. han havde flere små børn!, kommende landbrugsmedhjælper. Ham hjalp Erling en del i sin fritid, de havde samme interesser, at være ratholder og motorer der gik. Helst også når der skulle arbejdes fysisk. Efter  motorvejen tog han med Heming på teglværk i Svinninge, kom hjem købte en Opel P2 på gule plader, fløjte lidt omkring fandt en skønhed fra Faxe, hvor han kunne overnatte, det blev afbrudt, af han blev taget til soldat, efter rekruttiden endte han som chauffør for majoren i Næstved.

 Sellebjerg solgt så den gammel gård, til en Dyrehandler fra København, der ville bruge den som sommerhus, der kom en Pige på ferie, der var hestetosset og blev helt kuldret, da hun så den gammel hestestald, vi drenge måtte så være heste, nu begyndt det at ligene noget, frisk pige der gik i bukser. Ellers kørte jeg noget omkring, på en brugt Dame Disellaen, og kom tilfældigvis forbi Lekkende på vejen, som var en pige skole, de gik til købmanden i Ugledige, når de havde fri, der var en Kukker! hun var mere frisk end andre piger. Og Pænere! hun brugte heller ikke sminke, så der fræse jeg ud mange en eftermiddage, behøvede bare sidde på knallerten, for at de/hun blev interesseret, og vi sludrede, det passede ikke skolen, der forsøgte fik Skytten, til at forsøge jage mig væk, men jeg kendte min ret. Så det blev der ikke noget  af.


Ingen kommentarer: