torsdag den 2. februar 2023

Bager læreling 1968

   

 Så det var den store lykke, jeg blev lærling med kontrakt og det hele, det indebar arbejde hver anden weekend, dele værelse med en anden lærling, og starte kl 4 om morgenen, til den fyrstelige løn af 150 kr om ugen. og måtte finde os I at høre vi Lærlinge kun var udgifter. Selve arbejde var ok, hvor man hurtigt fik ansvar, fks. efter bare et år, lavede jeg dagligt alt flødeskum kager og lagkager. Vi måtte spise af det nybagte, det blev mest til et par nybagte snegle, noget helt specielt godt, kl ca 9 var der morgenkaffe og alt det nybagte morgenbrød vi kunne spise, vi havde faste ting der skulle laves, og så nogle Ekstra opgaver, som Sandkager til hele ugen. Men vi kunne som sagtens nå det, før vores ordinære fyraften kl 14. Og så vi 3 lærlingen, der skulle rydde væk skrabe border og plader, vaske op og feje gulvet. Tilslut gik vi på mellofte og drak en sodavand eller øl. Så havde vi fri resten af    dagen.

        Hvad skulle jeg deri Præstø, jeg kendte ikke nogen, vi så i skolen; ned på dem fra selve byen, nogle lidt overpjatte der var moderigtige klædt komisk store flipper skjorter og svaj i bukserne, vi tænkte ikke rigtig over, hvordan de havde råd, mode var så nyt at vi anså det for en unødvendig udgift og udklædning. 

     Den anden lærling jeg delte værelse med, havde heller ikke rigtig noget ungdomsliv der, men fiskede meget, kendte derigennem flere ældre fisker, så vi købte  ål af ham, men ellers ved jeg ikke hvad han lavede, kom altid meget senere end mig hjem, længe efter jeg var faldet i søvn,            Præstø var ikke det samme som Havdrup i sin tid, og jeg kunne faktisk godt lide stilhed på ude på landet, og var så småt begyndt at rode med mekanik, at lære mig selv det fra bunden af, så jeg cyklede hjem. Hver dag efter fyraften, da så Finn og Ulla fik den ældste Johnny, blev det også til at hjælpe mor med at passe ham, mens Ulla gjorde sin uddannelse færdig, han var lidt speciel, fks. Måtte far ikke komme indendørs når han var der. Det hjalp lidt at far samlede en gammel støvsuger med en lang oprullet ledning. Som bestikkelse!.


Ingen kommentarer: